• Header

Ventilus: energietransport voor Europa

Energie uit de Noordzee: Dan hebben we het niet over 2GW aan windmolens voor onze kust maar ook over interconnecties zoals Nemo link die 1GW brengt op 400kV gelijkstroom. Zo staan er nog bijkomende gelijkstroomconnecties gepland met het verenigd koningkrijk maar ook bvb Denemarken.

Dit is een uitgelezen kans voor Elia als energietransportbedrijf om hun omzet te verhogen: België heeft immers nooit meer dan 14GWh verbruikt: dit plafonneert de binnenlandse omzet van Elia. Tijdens Covid is dit nog verder gedaald naar 11GWh, aldus Elia.

Ook de CREG toont dat het verbruik in West Vlaanderen in dalende lijn zit: prosumenten doen met zonnepanelen en batterijen hun groene duit in het zakje waardoor belasting op het net zakt (opnieuw slecht nieuws voor Elia). Door het installeren van de leidingen met de grootste capaciteit zou West Vlaanderen de transit regio worden als Spanje bvb energie wil kopen uit Denemarken. Elektriciteit zal de weg van de laagste weerstand volgen, dus de dikste kabels, dus de kabels met grootste capaciteit.

Investeren in deze interconnecties is alleen goed voor de aandeelhouders van het energie-transportbedrijf maar zal ons alleen maar meer afhankelijk maken van het buitenland om in onze energiebehoeftes te voorzien. Dan hebben we het nog niet gehad over alle overlast van doen bij dergelijke infrastructuur.

Lees meer over hoe het anders kan
Zie je dit ook liever anders?
Ontdek hier wat u kan doen als burger

Wil je meedenken aan betere oplossingen?
Bekijk alvast onze voorstellen

Een artikel, video of andere boodschap bijdragen?
Neem contact op